Week van de anderstalige klant

De Week van de anderstalige klant is een laagdrempelig project met een uiterst positieve aanpak. Wie Nederlands leert, krijgt de kans zijn Nederlands te oefenen in de winkel om de hoek. Zo kan je tonen dat anderstaligen gerust in het Nederlands iets kunnen bestellen bij jou, ook al maken ze soms fouten.

Wij vragen handelaars, bibliotheken, culturele centra etc. om anderstaligen die Nederlands leren te helpen. Unizo en een aantal gemeenten zetten samen een 'oefenparcours' voor cursisten Nederlands op poten.

Wat houdt zo'n 'oefenparcours' in? De cursisten krijgen een aantal (spreek)opdrachten die ze in verschillende handelszaken in de omgeving van hun school moeten uitvoeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen hoeveel iets kost of meer uitleg vragen over een bepaald product. Het parcours wordt in de klas voorgesteld en zo veel mogelijk tijdens de lessen afgelegd.

Jij kunt helpen! Stel je winkel tijdens de Week van de anderstalige klant - nog meer dan anders - open voor de cursisten Nederlands. Help hen in het Nederlands met hun opdracht tijdens deze 'week van de anderstalige klant'. Zij leren er weer een beetje meer Nederlands mee en ze leren bovendien de lokale handelszaken kennen. Wie weet komen ze daarna wel vaker over de vloer ...

Wil je meedoen? Schrijf dan in via het formulier. Wij laten je weten welke opdracht de cursisten bij jou moeten uitvoeren en wanneer ze daarvoor langskomen. We houden natuurlijk rekening met de openingsuren van de zaak. De cursisten Nederlands zullen je medewerking zeker appreciŽren!

De Week van de anderstalige klant is ontstaan vanuit de actie Oefen hier je Nederlands.

In 2011 organiseerde 'de Rand' in samenwerking met UNIZO twee keer een Week van de anderstalige klant, in Merchtem en in Strombeek-Bever (Grimbergen).

Verschillende gemeenten in de Rand organiseren nu zelf een Week van de anderstalige klant, meestal in samenwerking met Unizo.

Data en locaties Week van de anderstalige klant

Ben je een handelaar in een gemeente die nog geen Week van de anderstalige klant heeft en wil je meer informatie? info@oefenhierjeNederlands.be